top of page
Tinne Horemans

1.19 Hoogmoed pakt soms verkeerd uit, merkt Tarquinius

Het verhaal over de Sibillijnse boeken en koning Tarquinius Superbus [Nl. de Hoogmoedige]


1 In de jaarboeken lees je dit verhaal over de Sibillijnse boeken:


2 een stokoud vrouwtje van vreemde origine, dat niemand kende, stapt op Tarquinius Superbus af met negen boeken die ze bestempelt als ‘goddelijke orakels'.


3 Tarquinius vraagt naar de prijs.


4 De vrouw eist een exuberant hoog bedrag. De koning, die denkt dat hij met een seniele vrouw te maken heeft, lacht haar uit.


5 Hierop zet zij een brandende vuurpot voor hem neer, verbrandt drie van de negen boeken en vraagt of hij de overige zes boeken tegen dezelfde prijs zou willen kopen.

6 Dit doet Tarquinius nog luider lachen, hij zegt dat hij nu zeker weet dat ze krankzinnig is.


7 Onmiddellijk laat ze weer drie boeken in vlammen opgaan en stelt zonder verpinken opnieuw dezelfde vraag. Of hij de drie overige boeken voor dezelfde prijs zou willen kopen?


8 In Tarquinius’ ogen tekent zich nu een zekere ernst af. Hij denkt even diep na en komt tot het inzicht dat hij dit onvermoeibare, volhardende optreden niet langer weg moet wuiven. Hij koopt de drie laatste boeken voor niet minder dan de prijs die hij moest betalen voor alle boeken.

9-10 De vrouw laat Tarquinius alleen. Daarna - dat is genoegzaam bekend - ziet niemand haar ooit nog terug.


11 De drie boeken werden opgeborgen in een tempel (1) en aangeduid als de ‘Sibillijnse boeken’. Als de goden namens de staat geraadpleegd moesten worden, gingen de Vijftienmannen bij deze boeken te rade, als was het een orakel.


Noten bij de vertaling


(1) In de tempel van Jupiter op de Capitolijn. Augustus verplaatste de boeken naar de tempel van Apollo op de Palatijn, zie: Suet. Auq. 31.1


Literatuur


R. Marache, Aulu-Gelle. Les Nuits Attiques. Livres I-IV (Parijs 2002)

J.C. Rolfe, Aulus Gellius. The Attic Nights. Books 1-5 (Londen 1946)

Comments


bottom of page