top of page
  • Tinne Horemans

3.13 Demosthenes verlaat Plato voor Callistratus

Toen Demosthenes, nog jong en een leerling van Plato, op een dag in de volksvergadering de redenaar Callistratus hoorde spreken, verliet hij Plato en werd een aanhanger van Callistratus.


1 Hermippus (1) schrijft dat Demosthenes regelmatig naar de Academie ging om naar Plato te luisteren.


2 "Op een dag", schrijft hij, "was Demosthenes net de deur uit, toen hij op weg naar Plato zag hoe heel wat mensen van alle kanten aan kwamen snellen. Toen hij iemand vroeg waarom, bleek dat ze naar daar waren gerend om Callistratus te horen.


3 Deze Callistratus (2) was een redenaar, actief in de Atheense politiek. Een δημαγωγός [Nl. 'leider van het volk'] noemen de Grieken dat.


4 Demosthenes leek het een goed idee even aan de kant te gaan staan om met eigen oren te horen of Callistratus' betoog al die haast en al dat rennen waard was.


5 "Demosthenes ontmoette Callistratus", schrijft Hermippus, "en toen hij zijn beroemde redevoering την περί 'Ωρωπού δίκην [Nl. Over het recht op Oropos] (3) hoorde uitspreken en was zo ontroerd, zo geboeid en zo onder de indruk, dat hij meteen de Academie van Plato verliet en een volgeling werd van Callistratus."


Noten bij de vertaling


(1) Frag. Hist. Graec. 3, 49, Müller. Hij is één van de bronnen van Plutarchus. Ook Diogenes Laërtius neemt enkele fragmenten van hem op.


(2) Callistratus was één van de grote figuren binnen de Atheense politiek tijdens het eerste deel van de 4de eeuw v. Chr. Als generaal in 378 en 372 onderscheidde hij zich in de oorlog tegen Sparta. Maar hij was ook één van de vredestichters in 371 omdat hij zich bewust was van het gevaar uit Thebe. In 361ter dood veroordeeld in absentia, vluchtte hij naar de Macedonische koning Perdiccas II.


(3) Oropos, gelegen op de grens tussen Boeotië en Attica was één van de belangrijkste twistpunten tussen Athene en Thebe.


Literatuur


R. Marache, Aulu-Gelle. Les Nuits Attiques. Livres I-IV (Parijs 2002)


J.C. Rolfe, Aulus Gellius. The Attic Nights. Books 1-5 (Londen 1946)

Comments


bottom of page