top of page
  • Tinne Horemans

9.8 Wie veel heeft, heeft veel nodig, zegt Favorinus

Wie veel heeft, heeft veel nodig. Dit is onvermijdelijk zo. Hierover een mooie, kernachtige uitspraak van filosoof Favorinus.

1 Wie veel heeft, heeft veel nodig. Dat zeggen filosofen die de wereld om zich heen observeerden. En ze hebben gelijk. Niet uit een groot gebrek, maar uit grote rijkdom ontstaat een enorme behoefte. Rijken willen namelijk allerlei dingen om de vele dingen die ze al hebben, te beschermen.

2 Rijken die op hun hoede zijn en willen vermijden dat ze in de toekomst iets tekortkomen of iets missen, gooien beter wat weg in plaats van nog meer te willen. Want wie minder heeft, komt ook minder tekort.


3 Ik herinner me nog hoe Favorinus onder luid applaus - iedereen klapte - deze gedachte kernachtig onder woorden bracht (2): "Wie 15 000 mantels wil, wil meer. Dat staat vast. Als ik meer wil dan ik heb, moet ik wat weggooien. Zo ben ik tevreden met wat ik oorspronkelijk had."

Noten bij de vertaling

(1) Vergelijk Horatius Epist. 1.6.

(2) Fragment 104 in: Barwick. Met andere woorden: "Als ik minder had dan ik nu heb, wilde ik meer, namelijk wat ik nu op dit moment heb."


Literatuur

René Marache, Aulu-Gelle. Les nuits Attiques. Livres V-X (Parijs 2002)​


John C. Rolphe, Gellius. Attic Nights. Books 6-13 (Londen 1946)


Meer weten?

Over Favorinus in het werk van Aulus Gellius lees je meer in: Tinne Horemans, Prikkelend, praktisch en een horzel in de pels. Favorinus in de Attische Nachten, Hermeneus 91-92 Hermeneus 91-2 (2019)


Commentaires


bottom of page